Kwijtschelding van een restschuld
Deze pagina
NHG bij een restschuld
Moet je je woning verkopen en is de opbrengst lager dan het hypotheekbedrag? Dan blijft er een restschuld over. Als je een hypotheek met NHG hebt, kijken we of we deze kunnen kwijtschelden. Zo kun jij verder zonder schuld.
Zo werkt het
-
Neem contact op met je adviseur of geldverstrekker als je de hypotheek niet meer kunt betalen.
-
Kijk voordat je je woning in de verkoop zet of je voldoet aan de criteria voor kwijtschelding.
-
NHG kijkt hiernaar als we een verliesdeclaratie van de geldverstrekker krijgen en beoordelen dan of jouw restschuld wordt kwijtgescholden.
-
Iedere aanvraag wordt afzonderlijk beoordeeld. Je ontvang een brief met de officiële beslissing, en uitleg over het vervolg.
Criteria voor kwijtschelding
1. Te goeder trouw
Je moet om voor kwijtschelding in aanmerking te komen voldoen aan het criterium “te goeder trouw”. Je voldoet aan dit criterium als je de rente en aflossing niet meer kan betalen door een van de volgende situaties:
- Je relatie gaat uit en jullie hebben samen een hypotheek.
- Je verliest je baan en het ontslag is niet jouw schuld.
- Je raakt arbeidsongeschikt.
- Je partner is overleden en jullie hadden samen een hypotheek.
Je kunt je hypotheek niet meer betalen.
Kun je vanwege je persoonlijke situatie je hypotheek niet meer betalen? Neem dan contact op met je bank of tussenpersoon. Zij berekenen of je je hypotheekverplichtingen nog kunt nakomen. Laat deze toets zo snel mogelijk uitvoeren. In ieder geval voordat je de woning te koop zet. Zo weet je snel waar je aan toe bent.
2. Volledige medewerking
Het tweede criterium waar je aan moet voldoen is dat je volledig hebt meegewerkt.
Je hebt er alles aan gedaan om de restschuld zoveel mogelijk te beperken.
- Je voldoet aan al je betalings- en hypotheekverplichtingen tot het moment van verkoop. Zo voorkom je betalingsachterstanden. Ook andere kosten betaal je door om de restschuld zo klein mogelijk te houden. Denk aan VVE-bijdragen, aflossingen en premies.
- Je hebt geen eigen inkomsten of vermogen meer waarmee je het verlies kunt voorkomen of beperken.
Je hebt de woning in een goede staat gehouden.
Je hebt je huis voldoende onderhouden. Ook heb je geen schade veroorzaakt die ervoor zorgt dat je huis minder waard is.
Je hebt geprobeerd je woning voor een zo hoog mogelijk bedrag te verkopen.
Je hebt je huis onderhands verkocht en een makelaar ingeschakeld. Samen hebben jullie geprobeerd de woning zo goed mogelijk te verkopen. Leg een bod van een potentiële koper eerst voor aan je hypotheekverstrekker voordat je het accepteert.
“Kun je je hypotheeklasten niet meer betalen? Trek dan direct aan de bel bij je adviseur of geldverstrekker zodat we je zo snel mogelijk kunnen helpen.”
Paul, hypotheekadviseur
Bekijk de voorbeeldsituaties
Benieuwd wanneer je wel of geen kwijtschelding krijgt? Bekijk de voorbeeldsituaties. Deze voorbeelden beschrijven niet alle mogelijke situaties en/of uitzonderingen. We beoordelen altijd op basis van de feitelijke situatie in jouw specifieke geval.
Wel kwijtschelding
Geen kwijtschelding
Wat als je geen kwijtschelding krijgt
Voldoe je niet aan alle criteria? Dan kunnen we de restschuld niet kwijtschelden. Je moet de schuld die na verkoop overblijft dan terugbetalen aan je geldverstrekker. Meer weten? Lees wat er gebeurt als je geen kwijtschelding krijgt.